میکروتیک ( Mikrotik )، یک شرکت سخت افزار و نرم افزار است که حوزه فعالیت این کمپانی در رابطه با ساخت روتر و تجهیزات وایرلس می باشد؛ میکروتیک، یک سیستم عامل مبتنی بر لینوکس بوده و با نام MikroTik RouterOS نیز شناخته میشود. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا به بررسی کلی و جامع در رابطه با این موضوع بپردازیم.
روتر میکروتیک چیست؟
به زبان ساده، میکروتیک عاملی است که با نصب شدن بر روی هر سیستمی، آن را به یک روتر تبدیل می کند و این نرم افزار شامل ویژگی هایی همچون فایروال، VPN، تعادل بار (load balancing)، ترجمه آدرس شبکه، سرور های DHCP و… است. روتر های میکروتیک، بسیار پایدار و قدرتمند هستند و در عرض چند دقیقه پیکربندی و راه اندازی می شوند و همچنین نسبت به مدل های سخت افزاری دیگر، بسیار مقرون به صرفه تر هستند.
قابلیت های روتر میکروتیک
روتر های میکروتیک از ویژگی ها و قابلیت های بسیار بالایی برخوردار هستند که از جمله چند مورد از آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- امکان کنترل شبکه از راه دور و از طریق پروتکل های مختلف vpn
- پشتیبانی از destination nat برای دسترسی از بیرون به داخل به سرورهای داخل شبکه
- پشتیبانی از VRF یا چند روتر مجازی دیگر
- پشتیبانی از تکنیک های مسیریابی بر اساس Policy-Based Routing یا PBR
- عملیات Bandwidth Shaping یا کنترل ترافیک شبکه و اینترنت با اعمال محدودیت سرعت به کاربران
- امکان متصل شدن به چند ISP و پخش کردن ترافیک اینترنت کاربران روی چند لینک اینترنت مختلف
- راه اندازی DHCP در شبکه، برای پیکربندی پویای کلاینتهای تحت شبکه
- پیاده سازی تکنیک quality of service روی پکت های شبکه
- دارای سرعت بوت بالای روتر میکروتیک
- امکان پشتیبانی از آدرس آی پی ورژن 6
- راه اندازی هات اسپات ((hotspot و اکانتینگ برای شبکه
- امکان پشتیبانی از پروتکل های مسیریابی MPLS,BGP,OSPF
- امکان استفاده تنها از مک آدرس برای کانفیگ اولیه سیستم (در ابتدا به آدرس IP نیاز ندارد)
تفاوت روتر و میکروتیک
به طور کلی تفاوت اصلی که بین روتر و میکروتیک دیده میشود سیستم عامل آنها است؛ برای مثال روتر های سیسکو از سیستم عامل IOS استفاده می کنند که یک سیستم عامل پیشرفته و قدرتمند به حساب می آید ولی میکروتیک از سیستم عامل RouterOS استفاده می کند که یک سیستم عامل مبتنی بر لینوکس است.
برنامه winbox چیست و چه کاربردی دارد؟
Winbox یک نرمافزار کاربردی است که توسط شرکت میکروتیک (MikroTik) توسعه داده شده و برای مدیریت و پیکربندی روترهای میکروتیک از طریق یک رابط گرافیکی ساده و کاربرپسند استفاده میشود. این برنامه به کاربران امکان میدهد تا به راحتی به روترهای میکروتیک متصل شده و تنظیمات مختلف آنها را بدون نیاز به استفاده از خط فرمان انجام دهند.
پس از راه اندازی نرم افزار شخصی میکروتیک، نیاز به برنامه ای داریم که به توسط آن، روتر را مدیریت کنیم؛ کار با اپلیکیشن winbox بسیار ساده است و در عین سادگی و آسانی اش، پیشرفته ترین خدمات را ارائه می دهد. با داشتن این اپلیکیشن روی سیستم خود، می توانید به میکروتیک خودتان دسترسی داشته باشید و آن را کنترل و مدیریت کنید. البته لزومی به استفاده از اپلیکیشن winbox برای دسترسی و مدیریت روتر نیست و میتوان از طریق یک مرورگر ساده نیز همین کار را انجام داد، ولی اپلیکیشن winbox، این کار را بسیار راحت تر می کند.
سیستم عامل میکروتیک چیست؟
سیستم عامل میکروتیک همانند یک روتر شبکه طراحی و اجرا شده است که با استفاده از مجازی ساز ها، بر روی سیستم ها و دستگاه های شخصی نصب می شوند؛ هدف از ایجاد سیستم عامل میکروتیک یا Mikrotik RouterOS، صرفا رقابت کردن با سیستم عامل سیسکو که با نام IOS نیز شناخته می شود بود ولی میکروتیک در واقع امکانات و خدمات گسترده و متنوعی است که برای شبکه های سیمی و غیر سیمی ارائه می شود.
علاوه بر سیستم عامل، شرکت Mikrotik، به عنوان یک تولید کننده موثر دستگاه ها و تجهیزات شبکه (سخت افزار و نرمافزار) بر اساس همین سیستم عامل، برای روتر هایی با نام RouterOS محسوب می شود.
ویژگیهای سیستم عامل میکروتیک چیست؟
سیستم عامل میکروتیک که با نام RouterOS ارائه می شود، ویژگی هایی دارد که باعث می شود به عنوان یک سیستم عامل کارآمد شناخته شود؛ از جمله از آن ویژگی ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- به سختافزار قدرتمند و نصب نرم افزار های خاص نیاز ندارد
- امکان نصب روی حافظههای جانبی HDD و SSD و کارت میکرو ازطریق IDE و SATA و USB دارد.
- داشتن نسخه ویژه برای ماشینهای مجازی
- امکان پشتیبانی از فوروارد لایه دوم مثل مش و بریج و WDS
- امکان پشتیبانی از پروتکلهای مسیریابی OSPF و BGP و VPLS/MPLS
- دارای فایروال قدرتمند تا لایه هفتم
- رمزنگاری قدرتمند WEP و WPA و WPA2
- اجرای پروتکلهای تونلزنی متعدد مانند OpenVPN،PPTP ،PPPoE و L2TP
- امکان پشتیبانی از IPv4 و IPv6
- دارای ابزارهای ارسال ایمیل و پیامک
- تست مکرر از پهنای باند
- دارای دیتا میرورینگ CALEA
- دارای ابزار File Fetch
- داشتن سرور TFTP
- دارای کلاینت و سرور RADIUS و NTP
کاربرد های میکروتیک چیست؟
روتینگ
مسیریابی با استفاده از تکنیک MIKROTIKE، بسیار راحت تر، و سریع تر انجام می شود.
فایروال
دیوار آتش یا همان فایروال، هم در کاربردهای میکروتیک قرار دارد و در ادامه این موضوع، امکان محدود کردن پورتهای ورودی و خروجی شبکه با فایروال فراهم می شود که به دنبال آن، امنیت شبکه نیز افزایش می یابد.
وایرلس
جالب است بدانید که بیشتر از انواع تکنولوژی های بی سیم در میکروتیک پشتیبانی می شود.
Load Balancing
قابلیت لود بالانسر کمک می کند که شبکه پایداری بیشتری داشته باشد و با استفاده از آن حتی می توان از دو شبکه سرویس دهی اینترنت بصورت همزمان استفاده کرد؛ با متصل شدن سرویس اینترنت دوم به شبکه، از قطعی ترافیک اینترنت و ایجاد وقفه بین ارسال و دریافت داده ها نیز جلوگیری می شود
VPN (Virtual Private Network)
سیستم عامل میکروتیک از راهکار های مختلف VPN برای ایجاد اتصالات ایمن بین سیستم ها و شبکه استفاده می کند.
MikroTik HotSpot Gateway
این قابلیت، زمینه برقراری ارتباطات به شبکه عمومی بدون نیاز به نصب نرم افزار و یا پیکربندی خاص را شبکه فراهم می کند و همچنین به کمک gateway های هات اسپات، میتوان برای هر شبکه مجزا یک صفحه ورود و اعتبارسنجی قرار داد و در سطوح مختلف شبکه، مدیریت دقیق تری بر روی کاربران و اطلاعات داشت.
MPLS
MPLS مخفف MultiProtocol Label Switching است که تکنیک جایگزین راهکار های سنتی IP دادن و برای مسیریابی سریع و تغییر به همراه شکل دهی به جریانهای ترافیکی در شبکه ها است.
Quality of Service
کاربرد اصلی این ابزار در کنترل پهنای باند شبکه و کیفیت شبکه مطرح است و با استفاده از این قابلیت، افراد میتوانند همگی از کیفیت و سرعت اینترنت برابر و بالا لذت ببرند.
پیکربندی سیستم عامل میکروتیک
روش های مختلف و متنوعی برای پیکربندی در سیستم عامل میکروتیک وجود دارد برای مثال می توان به دسترسی Telnet و SSH از طریق شبکه یا استفاده از رابط گرافیکی سفارشی شده winbox اشاره کرد.
رادیو وایرلس میکروتیک چیست؟
با استفاده کردن از رادیو وایرلس میکروتیک در یک شبکه بی سیم، اطلاعات و داده ها در فاصله های دور و نزدیک مبادله شده و بسیار قدرتمند تر و توانمندتر از آنتن های معمولی مخابراتی هستند؛ رادیو وایرلس باعث می شود هزینه های مربوط به تجهیزات فیزیکی سیم و کابل، تا حدودی حذف شود و همچنین راه اندازی این روش بسیار ساده تر از پیاده سازی آنتن است؛ یکی از مرسوم ترین موارد استفاده از رادیوهای بیسیم ارسال تصاویر دوربین های مدار بسته است.
سرور مجازی میکروتیک چیست؟
سرور مجازی MikroTik، به عنوان یک ماشین مجازی عمل می کند و از سیستم عاملMikroTik RouterOS استفاده میکند؛ این نوع سرورها یکی از پرکاربردترین و بهترین سرورها هستند که مهمترین هدف آنها، استفاده به عنوان روتر است.
چه شرکت های از میکروتیک استفاده میکنن؟
به طور کلی، میکروتیک انتخاب محبوب بین سازمان ها و شرکت های بزرگ و گسترده است؛ برای مثال می توان به شرکت های Nextlink Internet، BAI Connect، Sangomaو GDA اشاره کرد که از روتر های میکروتیک استفاده می کنند.
معایب سرور های مجازی میکروتیک
سرور های میکروتیک دارای آسیب پذیری ها و معایبی نیز هستند که قبل از راه اندازی و استفاده، باید از آنها آگاه باشید. اولین مورد این نوع سرور این است که سیستم عامل Mikrotik Router، محدودیتهایی در زمینه تشخیص دستگاه دارد که همین باعث می شود وقتی که در محیطهای خیلی بزرگ یا خیلی کوچک استفاده میشود عملکرد قابل قبولی ندارد؛ همچنین این روترها از امنیت سایبری کمتری برخوردارند و آنطور که باید از پشتیبانی خوبی بهرهمند نیستند.
نحوه اتصال به سرور مجازی میکروتیک
می توان با استفاده از نرم افزار وین باکس (winbox)، به سرور مجازی میکروتیک وصل شوید و آن را مدیریت کنید. شما، پس از خرید سرور مجازی میکروتیک و دریافت آدرس IP، میتوانید آن را در کادر Connect to اپلیکیشن وارد کنید؛ کادر login نام کاربری شما خواهد بود که معمولا به صورت پیش فرض روی قسمت admin است و password نیز رمز عبور تنظیم شده برای سرور شما خواهد بود.
Routerboard چیست؟
اسم برند محصولات و تجهیزات سخت افزاری شرکت میکروتیک، روتر برد است، جالب است بدانید که سیستم عامل این شرکت، از RAM و CPU به صورت بهینه استفاده کرده و برای اینکه محصولات نهایی را با قیمت مناسبی به دست مشتریانش برساند، قطعات سخت افزاری یا همان برد ها را تولید می کند و در ادامه محصولاتی هم مختص ISP ها به بازار ارائه می کند؛ روتر بورد ها، به دو دسته کلی تقسیم می شود.
Only Board
همانطور که از نامش مشخص است، فقط دارای یک برد است و اجزای دیگری مانند آداپتور و … باید به صورت جداگانه تهیه شود.
Enclosures
این محصول یک پک کامل است و بــه همراه قابلیت ها و تجهیزات دیگری مانند آداپتور و لوازم جانبی ارائه می شود.
جمع بندی
ما در این مطلب، شما را با تکنولوژی میکروتیک آشنا کردیم؛ شرکت داریا با فعالیت موثری که در حوزه تجهیزات امنیت شبکه دارد، می تواند به شما و کسب و کارتان در تامین امنیت اطلاعات کمک شایانی کند؛ برای دریافت مشاوره رایگان و خرید فایروال، خرید اکسس پوینت، خرید لایسنس، خرید فورتی وب و… با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
Leave A Comment