با گستردگی روز افزون دنیای دیجیتال و شبکه و افزایش سرقت های داده و نفوذ های غیر مجاز؛ موضوع امنیت، حتی بیشتر از گذشته مطرح است. امنیت شبکه های کامپیوتری، شامل تمام اقدامات و فرایند هایی می شود که منجر به حفاظت از اطلاعات، سیستم ها، شبکه ها و منابع در یک شبکه کامپیوتری می شود.
امنیت شبکه چیست؟
امنیت شبکه می تواند هم به طور نرم افزاری و هم سخت افزاری تامین شود و شامل تمام تکنولوژی ها، دستگاه ها و فرایندهایی است که از قوانین و تنظیمات پشتیبانی می کنند تا از یکپارچگی و محرمانه بودن دسترسی و داده ها محافظت کرده و از دسترسی های غیر مجاز، سرقت داده ها و … جلوگیری کند. اقداماتی که برای تامین، حفظ و تقویت امنیت شبکه صورت می گیرد، بسته به میزان حساسیت داده ها، می تواند متغیر باشد.
امنیت در شبکه های کامپیوتری چگونه کار می کند؟
برای تامین و حفظ امنیت شبکه های کامپیوتری، لایه های زیادی از شبکه ی سازمان نیاز به بررسی و محافظت از لحاظ فنی، اداری و فیزیکی دارند، زیرا حملات شبکه ای، در تمامی لایه ها و سطح های امنیتی امکان پذیر است. بنابراین، نیاز است که نرم افزار، سخت افزار و مسیر های امنیتی شبکه، طوری طراحی و اجرا شوند که برای هر منطقه پاسخگو باشد.
چرا امنیت شبکه های کامپیوتری از اهمیت زیادی برخوردارند؟
هر یک از سازمان ها و کسب و کار ها، اطلاعات حساس زیادی مانند داده های مهم کسب و کار، اطلاعات شخصی مشتریان و پرونده های محرمانه دارند که از خطرات و تهدیدات نیاز به محافظت دارند و اگر امنیت این داده ها تامین نشود، کسب و کار سازمان ها به خطر افتاده و بهره وری کاهش می یابد.
دانستیم که امنیت شبکه، برای حفاظت از عملکرد کسب و کار ها، مسئله ای بسیار ضروری و حیاتی است؛ شما می توانید با استفاده از موارد ذکر شده در لیست زیر، امنیت شبکه کامپیوتری خودتان را تامین، حفظ و بهبود بخشید.
1. فایروال ها
هر جا که حرف از امنیت شبکه شود، حرف از فایروال ها که یکی از اصلی ترین تجهیزات امنیت شبکه هستند، نیز می شود. فایروال ها؛ از پرکاربردترین و مهم ترین ابزار های امنیت شبکه هستند که وظیفه آنها، جلوگیری از دسترسی های غیر مجاز و حملات، تامین امنیت سیستم های کامپیوتری و حفاظت از شبکه ها است. فایروال، ترافیک داده های ورودی و خروجی را آنالیز می کنند و فقط به داده هایی که مورد تایید و امن باشند، اجازه ورود به شبکه می دهند.
2. کنترل دسترسی (Access Control)
یکی از مهم ترین و اساسی ترین اصول امنیت شبکه کامپیوتری، کنترل دسترسی به شبکه است که با محدود کردن دسترسی کاربران، سیستم ها و سرویس ها، از سرقت داده و دسترسی های غیر مجاز جلوگیری می کند و امنیت شبکه را فراهم می سازد.
3. آنتی ویروس و آنتی بدافزار ها
آنتی ویروس و آنتی بدافزار ها، ابزار های هستند که برای مقابله با نرم افزار های مخربی مانند ویروس ها، تروجان، کرم ها، و جاسوس ها و… طراحی شده اند تا امنیت شبکه کامپیوتری را تامین و حفظ کنند.
4. آنالیز رفتار شبکه
در آنالیز کردن رفتار شبکه، مدل ها و الگوریتم ها، رفتار های غیر عادی بدافزار ها را از رفتار های عادی کاربران، تشخیص می دهند، اقدامات خطرناک و تهدیدات را شناسایی کرده و آنها را گزارش می دهند تا سیستم ها و شبکه از تهدیدات و خطرات در امان بماند.
5. امنیت ایمیل
ایمیل، یکی از اصلی ترین راه های ارتباط در دنیای دیجیتال است و در رابطه با شبکه ها، یک نقطه آسیب پذیری و یک راه آسان برای نفوذ هکر ها به سیستم ها محسوب می شود. بنابراین، برقراری امنیت ایمیل، مسئله ای بسیار مهم و حیاتی است که شامل تمامی اقدامات و خدماتی می شود که به منظور حفاظت از حریم خصوصی و حساب های ایمیل، جلوگیری از هرگونه دسترسی غیرمجاز و محافظت در برابر ویروس ها، بدافزار ها و… صورت می گیرد.
6. فایروال وب اپلیکیشن (WAF)
این سرویس ها، با نظارت بر ترافیک HTTP و HTTPS، در مقابل حمله های مخرب، ربات ها، حمله های DDos، تزریق کد و… از اپلیکیشن های کاربردی وب محافظت می کنند و آنها را قبل از به خطر انداختن وآسیب رسانی به سیستم، شناسایی و بلاک می کنند.
شما می توانید با استفاده از سرویس های WAF، فقط به ترافیک های مجاز و ایمن، اجازه ورود به سرور یا شبکه را بدهید و از نفوذ غیرمجاز افراد و بدافزار ها جلوگیری کنید.
تجهیزات امنیت شبکه های کامپیوتری
تجهیزاتی نیز برای تامین، حفظ و تقویت امنیت شبکه های کامپیوتری وجود دارند، برای مثال:
- سیستم های تشخیص نفوذ IDS
- سیستم های پیشگیری از نفوذ IPS
- سیستم های مدیریت امنیت
- ویروس یاب ها و ضد بدافزار ها
- سیستم های مدیریت لاگ
- سیستم های حفاظت از نفوذ در سرور ها
- سیستم های تشخیص تهدید
- VPN
خطرات رایج امنیت شبکه
خطرات امنیت شبکه شامل تمامی تهدید ها و آسیب پذیری هایی می شود که می توانند داده ها را در معرض خطر قرار داده و منجر به مختل شدن عملکرد سیستم ها شوند. برای مثال می توان به حملات نرم افزاری مانند ویروس ها، نرم افزار های مخرب، Dos و نفوذ های ناخواسته به دلیل ضعف های امنیتی سیستم ها و شبکه ها، فریب ها و دزدی های هویتی اشاره کرد که منجر به آسیب های مالی، عملکردی و اعتباری می شوند.
پروتکل های امنیتی شبکه
برای جلوگیری از نفوذ به شبکه، سرقت اطلاعات و انتقال سریع داده ها در بستری امن، پروتکل های امنیتی طراحی و اجرا شده اند که نقش مهمی در زمینه امنیت شبکه کامپیوتری داشته و شناخت و اجرای آنها ضروری است.
پروتکل های امنیت شبکه مانند SSL/TLS، SSH، DNSSEC، VPN و… وظیفه حفاظت از امنیت و یکپارچگی داده ها در زمان انتقال آنها از شبکه را دارند.
امنیت شبکه های کامپیوتری مطمئن، با داریا نت
شرکت داریا، وارد کننده معتبر تجهیزات امنیت شبکه کامپیوتری از بهترین برند های Fortinet ،Cisco و Sophos است و در حوزه امنیت شبکه، بهترین خدمات را با ضمانت، در اختیار مشتریان خود قرار می دهد. شما می توانید برای اطلاعات بیشتر و خریداری محصولات اورجینال با مناسب ترین قیمت، با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
سخن پایانی
در این مطلب، به چیستی امنیت شبکه کامپیوتری، نحوه کارکرد، خطرات رایج، انواع و… پرداختیم و دریافتیم که برای یک کسب و کار یا یک سازمان، داشتن یک سیستم امنیتی شبکه بسیار حیاتی و حائز اهمیت است تا از داده های خود محافظت کرده و از تهدیدات و خطرات احتمالی در امان باشد.
Leave A Comment