امنیت اپلیکیشن با هدف محافظت از کد و داده های اپلیکیشن در برابر خطرات و تهدیدات سایبری طراحی شده است؛ هر سازمان، باید از راهکار امنیت اپلیکیشن در تمامی مراحل توسعه کسب و کار خود از جمله طراحی، توسعه و استقرار استفاده کند. در ادامه این مطلب با شرکت ارائه دهنده تجهیزات امنیت شبکه داریا همراه باشید.
مفهوم امنیت اپلیکیشن
امنیت اپلیکیشن را می توان پروسه توسعه، افزایش و آزمایش ویژگی ها و قابلیت های امنیتی اپلیکیشن ها در نظر گرفت؛ که به منظور جلوگیری از آسیب پذیری های امنیتی سایبری و تهدیداتی همچون دسترسی ها و دستکاری های غیر مجاز صورت می گیرد.
امنیت اپلیکیشن چیست؟
امنیت اپلیکیشن، راهکاری است که اقدامات امنیتی را در سطح اپلیکیشن پیاده سازی می کند تا از سرقت و ربوده شدن داده ها و کد های درون برنامه جلوگیری شود؛ این اقدامات، شامل ملاحظات امنیتی، در طول طراحی و توسعه اپلیکیشن و همچنین سیستم ها و رویکرد حفاظتی اپلیکیشن ها می شود.
امنیت اپلیکیشن شامل سخت افزارها، نرم افزارها و شیوه هایی می شود که آسیب پذیری های امنیتی را شناسایی و آن ها را به حداقل می رساند؛ جالب است بدانید روتری که آدرس IP کامپیوتر شما را مخفی می کند، نوعی امنیت اپلیکیشن سخت افزاری محسوب می شود.
توجه داشته باشید که اقدامات امنیتی سطح اپلیکیشن، معمولا در نرم افزار تعبیه می شوند؛ برای مثال، می توان به یک فایروال اپلیکیشن که دقیقا فعالیت های مجاز و غیر مجاز سازمانی را مشخص می کند اشاره کرد. همچنین بهتر است بدانید که این شیوه های تشخیص و کاهش آسیب پذیری سایبری، شامل مواردی مانند روال امنیتی اپلیکیشن و پروتکل هایی از جمله آزمایش متداول (regular testing) است.
چرا تامین امنیت اپلیکیشن مهم است؟
امروزه، امنیت اپلیکیشن از اهمیت بالایی برخوردار است چرا که اپلیکیشن های امروزی، از طریق شبکه های مختلف قابل دسترسی هستند که همین امر، آسیب پذیری ها و نقض های امنیتی را در برابر تهدیدات و نقض های امنیتی افزایش می دهد.
جالب است بدانید، امروزه با استقبال چشمگیری برای تامین امنیت در سطح شبکه و درون اپلیکیشن ها مواجه هستیم که یکی از دلایل آن این است که هکر ها بیشتر از گذشته، اپلیکیشن ها را مورد هدف حملات خود قرار می دهند؛ شما با تست کردن امنیت اپلیکیشن های خود می توانید نقاط ضعف اپلیکیشن ها را شناسایی کرده و از حملات سایبری پیشگیری کنید.
انواع امنیت اپلیکیشن
امنیت اپلیکیشن دارای انواع مختلفی است که شامل احراز هویت، احراز دسترسی، رمزگذاری، ورود به سیستم و تست امنیت اپلیکیشن میشود؛ همچنین توسعه دهندگان می توانند برای کاهش آسیب پذیری های امنیتی، اپلیکیشن ها را کد گذاری کنند.
احراز هویت
همانطور که گفته شد، توسعه دهندگان شیوه ای را برای اطمینان از دسترسی کاربران مجاز به اپلیکیشن ها پیش می گیرند؛ این شیوه، احراز هویت نام دارد؛ این کار با درخواست ارائه نام کاربری و پسورد از کاربر، هنگام ورود به اپلیکیشن صورت می گیرد.
توجه داشته باشید که در احراز هویت چند عاملی، هنگام ورود به اپلیکیشن، کاربر به چند روش مختلف احراز هویت می کند؛ برای مثال، یک احراز هویت چند عاملی می تواند شامل یک پسورد، تلفن همراه شخصی، اثر انگشت یا تشخیص چهره باشد.
احراز دسترسی
پس از احراز هویت، معمولا احراز دسترسی نیز به صورت خودکار صورت می گیرد تا کاربر، مجاز به استفاده از اپلیکیشن باشد؛ این کار با مقایسه هویت کاربر با لیستی از کاربران مجاز توسط سیستم صورت می گیرد که در صورت تایید، کاربر مجاز به استفاده از منابع اپلیکیشن خواهد بود. توجه داشته باشید که احراز هویت باید قبل از احراز دسترسی انجام شود تا اپلیکیشن اطلاعات اکانت کاربر را با لیست کاربران مجاز تطبیق دهد.
رمزگذاری
وقتی که کاربر احراز هویت کرده و در حال استفاده از اپلیکیشن است، سایر اقدامات امنیتی نیز صورت می گیرد که از داده های حساس، در برابر دیده شدن و استفاده شدن توسط مجرمان سایبری محافظت می کنند؛ در اپلیکیشن های مبتنی بر ابر، داده های حساس رمزگذاری می شوند تا در مسیر حرکتشان، از فاش شدن و دستکاری جلوگیری شود.
لاگین (log in)
در صورت وجود یک حادثه امنیتی در یک اپلیکیشن، لاگین یا ورود به سیستم، می تواند مشخص کند که چه کسی، در چه زمانی، به چه اطلاعاتی دسترسی پیدا کرده است؛ فایل های لاگ اپلیکیشن، یک گزارش، با مهر زمانی ارائه می دهد که مشخص می کند چه کسی، به کدام جنبه های اپلیکیشن و در چه زمانی دسترسی داشته است.
تست امنیت اپلیکیشن
تست امنیت اپلیکیشن، یک پروسه ضروری است که از عملکرد درست کنترل های امنیتی اطمینان حاصل می کند.
امنیت اپلیکیشن در فضای ابری
جالب است بدانید که امنیت اپلیکیشن در فضای ابری، با چالش های بیشتری همراه است و از آنجایی که فضاهای ابری شامل منابع اشتراکی هستند، باید مطمئن شد که کاربران فقط به داده هایی دسترسی دارند که مجاز به آن هستند؛ همچنین باید توجه داشته باشید که داده های حساس در اپلیکیشن های مبتنی بر ابر، آسیب پذیرتر هستند چرا که این داده ها در سراسر اینترنت، از کاربر به اپلیکیشن و برعکس، منتقل می شوند.
امنیت اپلیکیشن موبایل
گوشی های موبایل، برخلاف شبکه های خصوصی، اطلاعات را از طریق اینترنت ارسال و دریافت می کنند که این امر، آن ها را در برابر حملات سایبری، آسیب پذیر می کند؛ سازمان ها می توانند از شبکه های خصوصی مجازی یا همان VPN ها، برای ایجاد یک لایه حفاظتی برای اپلیکیشن های موبایل کاربران استفاده کنند.
بخش های IT سازمان ممکن است اپلیکیشن های موبایل کاربران را مورد بررسی قرار دهند و قبل از صدور مجوز استفاده از آن ها، از مطابقت آن ها با سیاست های امنیتی سازمان اطمینان حاصل کنند.
امنیت وب اپلیکیشن ها
امنیت وب اپلیکیشن ها، برای اپلیکیشن های کاربردی اعمال می شود که شامل اپلیکیشن ها و سرویس هایی می شود که کاربران از طریق رابط مرورگر و از طریق اینترنت به آن ها دسترسی دارند؛ از آنجایی که وب اپلیکیشن ها بجای قرار گیری در سیستم کاربر، بر روی سرور های از راه دور مستقر می شوند، داده ها بایستی از طریق اینترنت منتقل شود.
امنیت اپلیکیشن های کاربردی وب، برای ارائه دهندگان وب اپلیکیشن و سرویس وب، بسیار مورد توجه است چرا که این کسب و کار ها با استفاده از فایروال وب اپلیکیشن (WAF)، از شبکه خود در برابر نفوذ های غیرمجاز محافظت می کنند؛ فایروال وب اپلیکیشن (WAF)، بسته های داده ای را بررسی می کند و در صورت مشاهده موارد مشکوک، آن ها را بلاک می کند.
کنترل های امنیتی اپلیکیشن چیست؟
کنترل های امنیتی اپلیکیشن، شامل تکنیک هایی برای افزایش امنیت یک اپلیکیشن در سطح کد نویسی می شود که آسیب پذیری های اپلیکیشن را در برابر تهدیدات سایبری کاهش می دهد؛ این کنترل ها معمولا در رابطه با نحوه پاسخ دهی اپلیکیشن به ورود های غیرمنتظره یک مجرم سایبری است؛ یک برنامه نویس می تواند طوری برای یک اپلیکیشن کدنویسی کند که خود برنامه نویس، کنترل بیشتری بر این ورود های غیرمنتظره داشته باشد.
Fuzzing، یک نوع تست امنیت اپلیکیشن است که در آن، توسعه دهندگان نتیجه ورود های غیرمنتظره و موارد دیگر را آزمایش و بررسی می کنند تا دریابند اپلیکیشن، در چه موقعیت هایی رفتار نادرستی از خود نشان میدهد و از بوجود آمدن حفره های امنیتی جلوگیری کنند.
جمع بندی
در پایان، بهتر است بدانید که همه ی اپلیکیشن های کاربردی و مورد استفاده کاربران، نیاز به حداقل میزانی از حفاظت و امنیت دارند که این هم به دلیل افزایش و پیشرفت خطرات و تهدیدات سایبری است که مهاجمان سایبری با گذشت زمان، اپلیکیشن ها را بیشتر مورد هدف حملات خود قرار می دهند.
سوالات متداول
لایه امنیتی اپلیکیشن چیست؟
لایه امنیت اپلیکیشن یک بخش مهم از استراتژی امنیت سایبری سازمان است که با توجه به اینکه لایه اپلیکیشن در معرض کاربران و اینترنت قرار می گیرد، به یک دفاع تخصصی و قدرتمند در برابر طیف وسیعی از تهدیدات نیازمند است.
چرا باید از امنیت اپلیکیشن استفاده کنیم؟
استفاده از امنیت اپلیکیشن از اهمیت بالایی برخوردار است چرا که اپلیکیشن ها معمولا یک نقطه ورود اولیه به سیستم ها یا داده های حساس برای مهاجمان سایبری محسوب می شوند.
مدل امنیتی اپلیکیشن چیست؟
امنیت اپلیکیشن مجموعه ای از ابزارها، شیوه ها و سیاست هایی است که برای محافظت از لایه اپلیکیشن در برابر تهدیدات استفاده می شود.
Leave A Comment