در دنیای دیجیتال، به دستگاه هایی که امکان اتصال به شبکه دارند، نقطه پایانی گفته می شود. آیا تا به حال به ذهنتان خطور کرده که با وجود این همه حملات و خرابکاری در حوزه شبکه چطور می توانیم از نقطه های پایانی مان محافظت کنیم تا اینکه مورد حمله قرار نگیرند؟
تعریف امنیت نقطه پایانی
امنیت نقطه پایانی (Endpoint) فرآیند محافظت از دستگاههایی مانند ایستگاههای کاری، سرورها و سایر دستگاهها (یی که میتوانند مشتری امنیتی را بپذیرند) در برابر تهدیدات مخرب و حملات سایبری است. نرمافزار امنیتی نقطه پایانی به کسبوکارها این امکان را میدهد تا از دستگاههایی که کارمندان برای مقاصد کاری استفاده میکنند یا سرورهایی که در شبکه یا در فضای ابری هستند، در برابر تهدیدات سایبری محافظت کنند.
چشم انداز کسب و کار مدرن شاهد حجم فزاینده ای از تهدیدات امنیت سایبری از سوی مجرمان سایبری پیشرفته است. هکرها هر 39 ثانیه یک حمله سایبری انجام می دهند و روزانه در مجموع 2244 حمله انجام می شود. نقاط پایانی با توجه به تعداد زیاد آنها، یکی از رایج ترین اهداف حملات سایبری هستند.
براساس یافته های شرکت Strategy Analytics، 22 میلیارد دستگاه متصل در سال 2018 وجود داشت و پیشبینی میشود تا سال 2025 این تعداد به 38.6 میلیارد دستگاه و تا سال 2030 به 50 میلیارد دستگاه افزایش یابد. گزارش تهدید منتشر شده توسط شرکت Verizon نشان می دهد که تا 30 درصد از نقض داده شامل نصب بدافزار در نقاط پایانی است.
هر نقطه پایانی که به شبکه شرکتی متصل می شود یک آسیب پذیری محسوب می شود که یک نقطه ورود بالقوه برای مجرمان سایبری فراهم می کند. بنابراین، هر دستگاهی که یک کارمند برای اتصال به هر سیستم یا منبع تجاری استفاده می کند، خطر تبدیل شدن به مسیر انتخابی برای هک کردن یک سازمان را دارد. بدافزارها میتوانند این دستگاهها را مورد سو استفاده قرار دهند که در نتیجه دادههای حساس کسبوکار به بیرون درز می کنند یا دزدیده می شوند.
در مواجهه با این موضوع، برای کسبوکارها ضروری است که راهکارهایی را به کار گیرند که میتوانند حملات سایبری را آنالیز، شناسایی، و سپس بلاک و مهار کنند. سازمانها همچنین باید با یکدیگر همکاری کنند و از تکنولوژی هایی استفاده کنند که برای تیمهای تکنولوژی اطلاعات و امنیت آنها دیدی در برابر تهدیدات پیشرفته فراهم آورد و آنها را قادر سازد تا به سرعت خطرات امنیتی را برای اصلاح سریع مشکلات احتمالی شناسایی کنند.
چرا امنیت نقطه پایانی مهم است؟
هر دستگاهی که کارمندان برای اتصال به شبکههای شرکتی مورد استفاده قرار می دهند، نمایانگر خطر بالقوهای است که مجرمان سایبری میتوانند آن را برای سرقت دادههای شرکت بکار ببرند. این دستگاه ها یا نقاط پایانی همواره در حال گسترش هستند و در نتیجه کار ایمن سازی آنها همیشه در حال دشوارتر شدن است. بنابراین برای کسب و کارها ضروری است که ابزارها و راهکارهایی را به کار گیرند که از خط مقدم امنیت سایبری آنها محافظت کند.
مزایای امنیت نقطه پایانی
تکنولوژی امنیتی نقطه پایانی نقشی حیاتی در حفاظت از سازمان ها در برابر چشم انداز تهدید دارد که به طور فزاینده ای در حال خطرناک شدن است. برخی از مزایای کلیدی رویکرد امنیتی نقطه پایانی از این قرار هستند:
- حفاظت از تمامی نقطه های پایانی: از آنجایی که امروزه کارمندان نه تنها از طریق تعداد فزایندهای از Endpointها، بلکه از طریق انواع مختلفی دستگاه به هم متصل میشوند، پس برای سازمانها حیاتی است که اطمینان حاصل کنند که این اتصالات به صورت ایمن انجام شوند. آنها همچنین باید اطمینان حاصل کنند که داده های آن دستگاه ها ایمن هستند و امکان از دست دادن یا سرقت آنها وجود ندارد.
- ایمن سازی کار از راه دور: افزایش استفاده از دستگاه با روشهای جدید انجام کار، مانند همراه داشتن دستگاه خود (BYOD) و پالیسیهای کار از راه دور مرتبط است. این پالیسی ها کارمندان را قادر می سازد تا در هر کجا که هستند و با هر دستگاهی که کار می کنند، تا حد ممکن کارآمد باشند؛ با این حال، اطمینان از ایمن کار کردن کاربران دشوارتر می شود چرا که آسیب پذیری هایی را جهت سو استفاده برای هکرها ایجاد می کنند. محافظت از دستگاه با استفاده از یک پلت فرم امنیتی نقطه پایانی بسیار اهمیت دارد.
- حفاظت پیشرفته از تهدیدات: هکرها روشهای حمله پیچیدهتری را به کار میگیرند که باعث میشود شیوههای جدیدی را برای دستیابی به شبکههای شرکتی، سرقت داده و تاثیرگذاری به کارمندان برای افشا اطلاعات حساس پیدا کنند. محافظت از نقطه پایانی جهت ایمن سازی در شرکت های مدرن و همچنین جلوگیری از دسترسی مجرمان سایبری به شبکه های آنها ضروری است.
- حفاظت از هویت: از آنجایی که کارمندان از طریق دستگاههای مختلف و از شبکهها و مکانهای مختلف به سیستمهای شرکت متصل میشوند، در نتیجه فرآیندهای سنتی حفاظت از محیط کسبوکار دیگر قابل اجرا نیست. امنیت نقطه پایانی تضمین میکند که کسبوکار امنیت را روی دستگاههای کارمندان اعمال میکند و آنها را قادر میسازد تا بدون توجه به نحوه و مکان اتصال آنها به دادهها و منابع شرکت، ایمن کار کنند.
امنیت نقطه پایانی چگونه کار می کند؟
هدف اصلی هر راهکار امنیتی نقطه پایانی، محافظت از داده ها و گردش کار مرتبط با همه دستگاه هایی است که به شبکه شرکت متصل می شوند. این کار را با بررسی فایلها هنگام ورود به شبکه و مقایسه آنها با پایگاه داده اطلاعات تهدید که همواره در حال افزایش است و در فضای ابری ذخیره میشود، انجام میدهد.
راهکار امنیتی نقطه پایانی یک کنسول مدیریت متمرکز را در اختیار ادمین های سیستم قرار می دهد که روی یک شبکه یا سرور نصب شده است و آنها را قادر می سازد تا امنیت همه دستگاه های متصل به آنها را کنترل کنند. سپس نرم افزار کلاینت در هر نقطه پایانی، یا از راه دور یا بطور مستقیم، نصب می شود. با راهاندازی نقطه پایانی، نرمافزار هر زمان که لازم باشد، بهروزرسانیها را به آن اضافه میکند، لاگین ها را تأیید هویت کرده و سیاست های سازمان را مدیریت میکند.
علاوه بر این، راهکار امنیتی نقطه پایانی، نقطه پایانی را از طریق کنترل اپلیکیشن ایمن می کند. این کار کاربر را از دانلود یا دسترسی به اپلیکیشن هایی که توسط سازمان ناامن یا غیرمجاز شمرده می شوند، باز می دارد. همچنین از رمزگذاری برای جلوگیری از از دست رفتن داده ها استفاده می کند.
راهکار امنیتی نقطه پایانی، کسب و کارها را قادر می سازد تا به سرعت بدافزار و سایر تهدیدات امنیتی رایج را شناسایی کند. همچنین میتواند نظارت، شناسایی و پاسخ نقطه پایانی را فراهم کند که به کسبوکار امکان میدهد تا تهدیدهای پیشرفتهتری مانند بدافزار بدون فایل، حملات چند شکلی و حملات روز صفر را شناسایی کند. این رویکرد پیشرفتهتر است و دید بهتر با گستره ی متنوع تری از گزینههای پاسخ را در مواجهه با یک تهدید امنیتی فراهم میکند.
نقطه پایانی چیست؟
نقطه پایانی را می توان هر دستگاهی که یک کارمند را قادر می سازد تا به یک شبکه شرکتی متصل شود، در نظر گرفت. با رشد BYOD و سایر سیستمهای متصل مانند اینترنت اشیا (IoT)، شاهد افزایش تصاعدی تعداد دستگاههایی هستیم که به طور بالقوه میتوانند به شبکه متصل شوند.
رایجترین نمونه های دستگاههایی که میتوان آن ها را نقطه پایانی در نظر گرفت عبارتند از:
- دستگاه های ATM
- دستگاه های هوشمند مبتنی-بر-اینترنت اشیا
- ماشین آلات صنعتی
- لپ تاپ ها
- دستگاه های حوزه پزشکی
- موبایل ها
- پرینترها
- سرورها
- تبلت ها
- و لوازم پوشیدنی از قبیل ساعت های مچی هوشمند
در حال حاضر نقطه پایانی چیزی فراتر از لپتاپ و موبایل هایی است که کارمندان برای انجام کارشان از آنها استفاده میکنند و شامل هر ماشین یا دستگاه متصلی می شود که توانایی اتصال به یک شبکه شرکتی را دارد. نقاط پایانی، نقاط مغتنمی برای هکرها جهت ورودی به شبکه ها و سیستم های شرکتی هستند.
بنابراین برای سازمانها حیاتی است که هر دستگاهی را که به شبکه آنها متصل است یا امکان اتصال دارد را بررسی کنند و از محافظت از آن ها اطمینان حاصل کنند. علاوه بر این، با تکامل نقطه های پایانی و افزایش پیچیدگی، راهکارهای امنیتی که از آنها در برابر سو استفاده محافظت میکنند نیز بهبود مییابند.
تفاوت بین امنیت نقطه پایانی و فایروال چیست؟
فایروال یک راهکار امنیتی شبکه است که به ترافیک ورودی و خروجی نظارت می کند و تصمیم می گیرد که آیا دسترسی مجاز است یا باید بلاک شود. امنیت نقطه پایانی از داده در خود دستگاه محافظت میکند و به کسبوکار این امکان را میدهد تا همواره به فعالیت ها و وضعیت دستگاههای همه کارمندان نظارت کند.
به طور سنتی، فایروال ها برای کسب و کارهایی ایده آل بودند که همه کارمندان آنها در یک ساختمان کار می کردند و در بستر یک شبکه فعالیت می کردند. اما با گسترش دورکاری یا کار از خانه، فایروال دیگر کافی نیست چرا که ترافیک تنها از طریق یک شبکه مرکزی عبور نمی کند و در نتیجه دستگاه ها آسیب پذیر می شوند.
شرکت ها نیز نیاز به محافظت از شبکه ها یا نقطه های پایانی دارند. امنیت شبکه به کسبوکارها این امکان را میدهد تا با قفل کردن پورتهای باز، محدود کردن ترافیک و استفاده از خدمات تشخیص و جلوگیری از نفوذ، تهدیدات امنیتی بالقوه در سطح شبکه را متوقف کنند. امنیت نقطه پایانی به کسبوکارها کمک میکند تا دستگاههایی که به شبکه متصل میشوند را ایمن نگه دارند. با اضافه کردن نقطه های پایانی به محیط شبکه، سازمان ها می توانند از خطرات جلوگیری کرده و فعالیت های مشکوک را بدون توجه به مکان فعالیت کارمندان، شناسایی کنند.
انتخاب راهکار امنیتی مناسب به موقعیت و الزامات امنیتی هر سازمان بستگی دارد. عوامل مهمی که باید در این تصمیم گیری دخیل هستند:
تعداد پرسنل: کسبوکارهای کوچک ممکن است محصولی را بیابند که نیازمند مدیریت دستگاهها به صورتی جداگانه است و به خوبی نیز کار میکند. اما با بزرگتر شدن آنها، مدیریت همه دستگاه به این روش برای تیم های آی تی و امنیتی دشوارتر می شود. بنابراین، آنها با استقرار یک راهکار امنیتی که کنترل نقطه های پایانی را متمرکز می کند، کارایی زیادی به دست خواهند آورد.
مکان پرسنل: شرکت هایی که کارمندان آنها از یک مکان مرکزی کار می کنند، احتمالا با مدیریت دسترسی نقطه پایانی مشکلی نداشته باشند. اما آن دسته از شرکت ها که نیروی کار متنوعی دارند، مثلا کارمندانی که از خانه، یا در دفاتر راه دور و یا بصورت سیار کار می کنند، به یک راهکار امنیتی نقطه پایانی نیاز دارند که نقاط پایانی را بدون توجه به مکان یا زمان اتصال کارمندان به شبکه ها و منابع، ایمن کنند.
مالکیت دستگاه: افزایش تعداد BYOD مالکیت دستگاه ها را تحت تاثیر قرار داده است. کارمندان به صورت فزاینده ای از دستگاه های خود برای لاگین به شبکه های شرکت استفاده می کنند و این کار را باید به صورت ایمن انجام دهند. یک راهکار امنیتی نقطه پایانی به کسبوکارها این امکان را میدهد که هر بار که به شبکه وارد میشوند، کارکنان را ایمن کنند و همواره به دسترسی نظارت داشته باشند.
حساسیت داده: شرکت هایی که دارایی های معنوی با ارزش یا داده های حساس را مدیریت می کنند، متوجه می شوند که نرم افزار آنتی ویروس برای محافظت از داده های آنها کافی نیست، چرا که از آن ها فقط در برابر ویروس ها محافظت می کند. برای محافظت از خود در برابر حوادثی که منجر به از دست دادن داده می شود و در نتیجه خطرات مالی و اعتباری بزرگی را به همراه دارد، سازمان ها نیاز به استقرار راهکارهای امنیتی نقطه پایانی دارند. انجام این کار به آنها کمک می کند تا از مهم ترین داده های خود محافظت کنند، الزامات انطباق را برآورده کنند و ممیزی ها را پشت سر بگذارند.
تفاوت محافظت نقطه پایانی با آنتی ویروس
نرمافزار آنتیویروس به کسبوکارها کمک میکند تا بدافزارها را شناسایی و حذف کنند و همچنین از آلوده کردن دستگاهها جلوگیری کنند. راهکارهای آنتی ویروس مستقیماً بر روی دستگاه های نقطه پایانی مانند لپ تاپ ها، کامپیوترهای شخصی، سرورهای شبکه و دستگاه های موبایل نصب می شوند. این راهکارها بدافزار را با اسکن فایل ها و دایرکتوری ها برای کشف الگوهایی که با تعاریف و سیگنیچر یک ویروس مطابقت دارند، شناسایی می کنند؛ آنها همچنین فقط می توانند تهدیدات شناخته شده را تشخیص دهند و برای شناسایی آخرین گونه های بدافزار باید به روز شوند.
پیشگیری از تهدیدات امنیتی نقطه پایانی اساساً با رویکرد نرم افزار آنتی ویروس متفاوت است. راهکارهای امنیتی نقطه پایانی به جای محافظت از یک دستگاه به صورت جداگانه، از کل شبکه تجاری، از جمله تمام نقاط پایانی متصل به آن محافظت می کند.
چندین تفاوت مهم بین محافظت نقطه پایانی و نرم افزار آنتی ویروس از این قرارند:
- پوشش دستگاه: برنامه های آنتی ویروس سنتی برای محافظت از فقط یک دستگاه طراحی شده اند، مانند برنامه های آنتی ویروسی که روی لپ تاپ ها قرار می گیرند تا آنها را ایمن نگه دارند؛ در حالیکه راهکارهای امنیتی Endpoint به دنبال محافظت از همه دستگاههای متصل در کل شبکه سازمانی هستند.
- محافظت در برابر تهدیدات: راهکارهای آنتی ویروس از کسب و کارها در برابر بدافزارهایی که در پایگاه داده تهدیدات شناخته شده کسب و کار گنجانده شده است محافظت می کند. اما تهدیدهای پیچیده معمولاً با سیگنیچرهای قدیمی قابل شناسایی نیستند که باعث می شود کسبوکارها در مقابل این تهدیدات آسیبپذیر باشند. راهکارهای امنیتی نقطه پایانی دیدگاه جامعتری دارند که علاوه بر خطرات شناخته شده، از کسبوکارها در برابر تهدیدهایی مانند از دست دادن داده، بدافزارهای بدون فایل و بدون سیگنیچر و حملات فیشینگ محافظت میکند.
- حفاظت مستمر: راهکارهای آنتی ویروس از فرآیند تشخیص مبتنی-بر-سیگنیچر برای کشف و محافظت از شرکت در برابر خطرات احتمالی استفاده می کنند. این بدان معناست که اگر یک کاربر، برنامه آنتی ویروس خود را به روز نکرده باشد، احتمالا همچنان در معرض خطر باشد. در مقابل، راهکارهای امنیتی نقطه پایانی به ابر متصل میشوند و بهطور خودکار بهروزرسانی میشوند؛ در نتیجه تضمین میکنند که آخرین نسخه همیشه در دسترس کاربران قرار دارد.
- حفاظت داخلی پیشرفته: برنامه های آنتی ویروس سنتی می توانند بدافزارها را بلاک کنند، اما نمی توانند مانع از این شوند که یک کارمند، اطلاعات حساس را در یک درایو USB قرار داده و از سازمان به سرقت برد. راهکارهای نقطه پایانی، از طریق تکنولوژی هایی مانند رمزگذاری داده و کنترلهای دسترسی به داده، محافظت بیشتری در برابر تهدیدهایی مانند از دست دادن و نشت داده ارائه میکنند. و این موضوع تضمین خواهد کرد که کارمندان غیرمجاز نتوانند اطلاعاتی فراتر از دسترسی خود را به دست آورده و آنها را بدزدند یا بفروشند. امنیت نقطه پایانی همچنین از تکنولوژیهای پیشرفتهای مانند آنالیز رفتاری استفاده میکند که شرکت ها را قادر میسازد تا تهدیدات مبتنی بر رفتار مشکوک از منابع خارج و داخل شرکت را شناسایی کنند.
- کنترل ادمین: راهکارهای آنتی ویروس متکی بر این است که کاربران به صورت دستی نرم افزار را به روز می کنند تا آن را در راستای خطرات بدافزار جدید نگه دارند. اما راهکارهای نقطه پایانی، امنیت به هم پیوسته ای را ارائه می دهند که مسئولیت سرپرستی را به تیم آی تی یا امنیت منتقل می کند. این موضوع، خطای انسانی را که دستگاه های کاربران نهایی را در معرض خطر قرار می دهد را از بین می برد.
- کنترل گسترده سازمانی: راهکارهای آنتی ویروس سنتی معمولاً فقط در صورت شناسایی یک تهدید به کاربر اطلاع می دهند. سپس خطر باید شخصاً توسط یک متخصص امنیتی مورد آنالیز و بررسی قرار گیرد. اما راهکارهای امنیتی نقطه پایانی یک پورتال متمرکز ارائه میکنند که به ادمینها امکان میدهد تا بر فعالیتها نظارت کنند، نرمافزار را نصب، تنظیم، پچ و بهروزرسانی کنند، هرگونه ترافیک مشکوک را بررسی کرده و مشکلات را از راه دور حل کنند. همچنین ادمین ها را قادر می سازد تا این اقدامات را برای چندین نقطه پایانی به طور همزمان انجام دهند، تا هم، حل مشکل برای کارمندان سرعت یابد و هم تیم های فناوری اطلاعات و امنیت در زمان صرفه جویی زیادی کنند.
- یکپارچه سازی: یک راهکار آنتی ویروس به عنوان یک برنامه مستقل عمل می کند که عملکرد خاصی را انجام می دهد. اما رویکرد امنیتی نقطه پایانی مزیت مهم یکپارچهسازی را ارائه میدهد، که به موجب آن راهکارهای مختلفی در مجموعه گنجانده می شوند که میتوان آن ها به راحتی برای حفاظت از امنیت جامعتر ادغام کرد.
سخن پایانی
در مطلب امروز با ارائه تعریفی کوتاه از نقطه پایانی، اهمیت امنیت آن مورد بحث قرار گرفت؛ در ادامه از موارد حفاظت از تمامی نقطه های پایانی، ایمن سازی کار از راه دور، حفاظت پیشرفته از تهدیدات و حفاظت از هویت به عنوان مزایای امنیت نقطه پایانی یاد شد. بخش دوم مقاله به بررسی تفاوت های بین امنیت نقطه پایانی و فایروال (تعداد پرسنل، مکان پرسنل، مالکیت دستگاه، حساسیت داده) و همچنین تفاوت محافظت نقطه پایانی با آنتی ویروس (پوشش دستگاه، محافظت در برابر تهدیدات، حفاظت مستمر، حفاظت داخلی پیشرفته، کنترل ادمین، کنترل گسترده سازمانی، یکپارچه سازی) اختصاص یافت. برای داشتن اطلاعات بیشتر و پاسخ به سوالات خود در این رابطه می توانید در قسمت نظرات با ما در تعامل باشید.
سوالات متداول
استراتژی امنیت نقطه پایانی چیست؟
استراتژی امنیتی نقطه پایانی طرحی است که برای ایمن نگه داشتن همه دستگاه ها در برابر حملات سایبری ساخته شده است. نقطه پایانی به هر وسیله محاسباتی که به شبکه متصل می شود، اطلاق می شود و می تواند شامل مواردی از جمله کامپیوترهای رومیزی، لپ تاپ ها، گوشی های هوشمند، چاپگرها و دوربین ها باشد.
مدیریت و امنیت نقطه پایانی چیست؟
مدیریت نقطه پایانی عبارت است از احراز هویت و نظارت بر دسترسی دستگاههای نقطه پایانی به شبکه و اعمال پالیسیهای امنیتی که از هرگونه تهدید خارجی یا داخل شرکتی ناشی از آن دسترسی، جلوگیری میکند.
آیا فایروال امنیت نقطه پایانی است؟
نرم افزار امنیتی نقطه پایانی شامل راهکارهایی مانند برنامه های آنتی ویروس، فایروال ها، سیستم های تشخیص نفوذ و جلوگیری از نفوذ، ابزارهای جلوگیری از از دست دادن داده (DLP) و ابزارهای تشخیص و پاسخ نقطه پایانی (EDR) است.
آیا VPN یک امنیت نقطه پایانی است؟
VPNها (شبکه های خصوصی مجازی)، شبکه های خصوصی هستند که از ترکیبی از تونل شبکه و کنترل نرم افزار وی پی ان امنیت نقطه پایانی به جای خطوط اتصال اختصاصی ایجاد می شوند.
Leave A Comment