در دنیای شبکههای کامپیوتری، مفهوم Gateway (دروازه) به عنوان یکی از اجزای اساسی در ارتباطات شبکهای مطرح میشود. Gateway دستگاه یا سیستم خاصی است که بهعنوان نقطه اتصال بین دو یا چند شبکه مختلف عمل میکند. این نقش به ویژه زمانی اهمیت پیدا میکند که شبکهها از پروتکلها و توپولوژیهای مختلفی استفاده میکنند و نیاز به ترجمه یا تبدیل دادهها برای برقراری ارتباط دارند؛ در این مطلب با Gateway و Default gateway آشنا شویم و با روش های پیدا کردم و تنظیم آن در مودم آشنا شویم. همچنین انواع و مهمترین کاربرد های این دو را مورد برسسی قرار داده و به آنها می پردازیم. در ادامه با ما همراه باشید.
Gateway چیست؟
Gateway در شبکه های کامپیوتری، یک دستگاه یا سیستم است که به عنوان نقطه ورود یا خروج برای ارتباط بین شبکه ها استفاده می شود. Gateway عملکرد مشابه یک دروازه بین دو محیط فیزیکی دارد. Gateway دستگاهی است که شبکه هایی با پروتکل های ارتباطی متفاوت را به هم متصل می کند تا اطلاعات بتوانند از یک شبکه به شبکه دیگر بروند.
هم انتقال، هم تبدیل اطلاعات به شکلی که پروتکل ها در شبکه دریافت کننده استفاده می کنند بر عهده گیت وی است. در واقع گیت وی نوعی روتر است. همچنین روتر دستگاهی است بسته ها را با آدرس IP بین دو یا چند سگمنت شبکه ارسال می کند.
وظایف gateway شامل چه چیز هایی می شود؟
از جمله وظایف Gateway می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- اتصال شبکه های مختلف: gateway به عنوان نقطه اتصال بین شبکه های مختلف عمل می کند. ممکن است شبکه های مختلف از پروتکل ها و توپولوژِی های متفاوتی استفاده کنند و gateway برای ممکن ساختن ارتباط بین این شبکه ها و ترجمه پروتکل ها و فرمت های مختلف استفاده می شود.
برای داشتن اطلاعات بیشتر در رابطه با پروتکل شبکه چیست کلیک کنید.
- اتصال شبکه به اینترنت: در شبکه های محلی، gateway ممکن است به عنوان دروازه اتصال به اینترنت استفاده شود. گیت وی ارتباط بین شبکه محلی و شبکه اینترنت را ممکن می سازد و ترافیک ارسالی و دریافتی را مابین آنها مسیریابی کرده و مدیریت می کند.
- امنیت شبکه: گیت وی می تواند وظایف امنیتی مهمی را در شبکه بر عهده داشته باشد. به عنوان مثال، گیت وی می تواند به عنوان فایروال استفاده شود و ترافیک شبکه را بررسی و فیلتر کند و از شبکه در برابر تهدیدات امنیتی محافظت کند.
- ترجمه آدرس شبکه (Network address translation): گیت وی می تواند تقاضا های ارسالی از شبکه های داخلی را به آدرس بیرونی ترجمه کند، به طوری که چند دستگاه درون یک شبکه محلی با استفاده از یک آدرس بیرونی به اینترنت متصل شوند. این عملکرد به عنوان NAT شناخته می شود.
تفاوت گیت وی با روتر
گیت وی، شبکه هایی با پروتکل های متفاوت را به هم متصل می کند و در واقع دروازه ای بین شبکه ها است که می تواند مانند یک گره در نظر گرفت که به عنوان ورودی برای سایر گره های شبکه عمل کند. گیت وی از بیش از یک پروتکل برای ارتباط استفاده می کند، بنابر این فعالیت های آن بسیار پیچیده تر از یک سوئیچ یا روتر است.
Default gateway چیست؟
Default gateway مسیری برای انتقال اطلاعات است ولی به شرطی که ندانیم مقصد کجاست. یک دیفالت گیت وی این امکان را برای دستگاه های یک شبکه فراهم میکند تا با دستگاه های موجود در یک شبکه دیگر ارتباط برقرار کند.یعنی نقطه خروج تمام بسته های شبکه با مقصدی در خارج از شبکه است. دیفالت گیت وی در واقع روتری است که هاست شما را به قسمت های شبکه ریموت وصل می کند. به عنوان مثال، اگر کامپیوتری یک صفحه وب را درخواست کند، قبل از خروج از شبکه محلی (LAN) برای دسترسی به اینترنت، درخواست از دیفالت گیت وی عبور می کند. یک دیفالت گیت وی را به عنوان یک دستگاه واسطه بین شبکه محلی و اینترنت در نظر بگیرید.
Default gateway چگونه کار می کند؟
دیفالت گیت وی در یک شبکه، آدرس آی پی دروازه است که برای ارتباط با شبکه های دیگر، اینترنت و… استفاده میشود. وقتی یک دستگاه در یک شبکه بسته های داده را به مقصد خارج از شبکه می فرستد از Default gateway استفاده می کند تا بسته ها را به مقصد مورد نظر هدایت کند. نحوه کار default gateway به شرح زیر است:
- تنظیمات شبکه: وقتی شما یک دستگاه را به یک شبکه متصل می کنید، باید آدرس آی پی دستگاه را به همراه ماسک زیر شبکه و default gateway تنظیم کنید. دیفالت گیت وی میتواند میتواند یک سوئیچ یا روتر باشد یا حتی آدرس آی پی یک دستگاه درون شبکه محلی باشد که عملکرد دروازه را بر عهده دارد.
- هدایت بسته ها: وقتی دستگاهی بسته ای را برای مقصدی خارج از شبکه ارسال می کند، ابتدا بررسی می کند که آیا مقصد در داخل شبکه است یا خارج آن. در صورتی که مقصد داخل شبکه باشد، به صورت مستقیم به مقصد ارسال می شود. اما اگر مقصد خارج از شبکه باشد، دستگاه از دیفالت گیت وی استفاده می کند.
- جستجوی آدرس مقصد: دستگاه تلاش می کند آدرس آی پی مقصد را در routing table خود پیدا کند. این جدول حاوی آدرس های آی پی و مسیر های مربوطه است که به دستگاه اطلاع می دهد که بسته ها برای مقصد خاص و مشخص باید از کدام دروازه عبور کنند. در صورتی که آدرس مقصد یافت نشود، دستگاه بسته را به دیفالت گیت وی ارسال می کند.
- هدایت بسته به default gateway: اگر آدرس مقصد در routing table یافت نشود، دستگاه بسته را به دیفالت گیت وی ارسال می کند و دیفالت گیت وی پس از دریافت بسته، با استفاده از پروتکل های مسیریابی، بسته را به مقصد خارجی ارسال می کند و دریافت پاسخ را به دستگاه مبدا ارسال می کند.
به این ترتیب، دیفالت گیت وی نقش اصلی در هدایت ترافیک شبکه به مقاصد خارج از شبکه ایفا می کند.
پیدا کردن آدرس default gateway IP
برای پیدا کردن آدرس آی پی دیفالت گیت وی متد های مختلفی وجود دارد، اما در اکثر سیستم عامل ها، می توانید از روش های زیر استفاده کنید:
- ویندوز
محیط خط فرمان را با اجرای دستور cmd در پنجره Run اجرا کرده سپس دستور ipconfig را تایپ و اینتر را کلیک کنید. در نتایجی که نمایش داده می شود، آدرس آی پی دیفالت گیت وی را پیدا خواهید کرد
- مک (macOS)
پنجره ترمینال را باز کرده سپس دستور netstat_nr/grep default را تایپ کنید و اینتر را بزنید. آدرس آی پی دیفالت گیت وی در ستون gateway نمایش داده خواهد شد.
- لینوکس
پنجره ترمینال را باز کنید. دستور ip route/grep default را تایپ کرده و کلیک اینتر را فشار دهید. آدرس آی پی دیفالت گیت وی در ستون via نمایش داده خواهد شد.
Default gateway یعنی روتر مورد نظر به صورت پیش فرض استفاده می شود مگر اینکه مسیر دیگری در درخواست (request) مشخص شود.
رایج ترین درخواست وقتی است که کامپیوتر ها به دنبال صفحه وب هستند و این درخواست قبل از اینترنت به دیفالت گیت وی فرستاده می شود.
دستگاه مبدا، درخواست دسترسی را با استفاده از روتینگ می فرستد. یعنی بهینه ترین مسیر را برای ارسال درخواست محاسبه کرده مشخص می کند کدام روتر ها در مسیر هستند. اگر روتر خاصی مشخص نشود، درخواست از طریق default gateway فرستاده می شود.
اهمیت Default gateway
اهمیت های default gateway و اینکه قرار است چه کمکی به ما کند را در موارد زیر مورد بررسی قرار می دهیم:
- با استفاده از دیفالت گیت وی می توانیم شبکه را عیب یابی کنیم و مشکلات آن را حل کنیم.
- می توان به روتر خود که در این شبکه استفاده می شود دسترسی کامل داشته باشیم
کاربرد های اصلی default gateway
از جمله مهم ترین کاربرد های دیفالت گیت وی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- شما می توانید برای تنظیمات مودم از دیفالت گیت وی استفاده کنید و اینترنت خانگی خود را راه اندازی کنید.
- می توانید از طریق آن به شبکه های دیگر متصل شوید و تبادل داده و اطلاعات را بین شبکه ها انجام دهید.
- می توانید اشکالات نرم افزاری و ایرادات مربوط به شبکه را به راحتی از راه دور حل کنید.
- هکر ها از این راه به شبکه نفوذ می کنند و با شناخت این دیفالت گیت وی می توانیم آی پی هکر ها را شناسایی کنیم.
- اگر با دیفالت گیت وی آشنایی کامل داشته باشیم امکان این را هم داریم که امنیت شبکه را تا حد زیاد تامین کنیم.
نحوه تنظیم Gateway
برای تنظیم دیفالت گیت وی باید به مودم شبکه خود لاگین کنید. برای این کار آدرس مودم را درون نوار آدرس مرورگر یکی از کامپیوترهای شبکه مورد نظر تایپ کنید. این آدرس به صورت پیش فرض 192.168.1.1 است. آن را وارد کرده و Enter را بزنید. پنجره ای نمایش داده می شود که از شما درخواست نام کاربری و رمز عبور دارد. هر دو گزینه معمولا به صورت پیش فرض admin هستند.
پس از ورود به تنظیمات مودم امکان مشاهده و تغییر تنظیمات مودم را خواهید داشت، می توانید نام مودم و رمز آن را تغییر دهید. حتی برای امنیت بیشتر می توانید نام مودم خود را در صورتی که وایرلس باشد مخفی کنید. در بخش تنظیمات جدولی در دسترس است که می توانید لیستی از درس های مک مجاز را در آن وارد کنید که در این صورت دستگاهی با آدرس مک متفاوت امکان اتصال به مودم را نخواهد داشت.
تنظیمات Gateway در مودم
برای تنظیمات گیت روی مودم مراحل زیر را دنبال کنید:
- منو Start سپس گزینه Control panel را انتخاب کنید و Network connection را کلیک کنید.
- بر روی آیکن کانکشن راست کلیک کنید و سپس Properties را انتخاب کنید.
- در پنجره باز شده و در تب شبکه روی گزینه Internet Protocol Version4 کلیک کنید.
- در صفحه ظاهر شده می توانید تنظیمات گیت وی را انجام دهید. (دیفالت گیت وی همان IP مودم است)
- جلوی IP آدرس، آدرس مودم را وارد کنید.
- Subnet mask و default gateway را وارد کنید.
خالی بودن Default gateway
اگر فرم مقابل دیفالت گیت وی خالی باشد، نمی توانید به اینترنت یا شبکه های خارجی متصل شوید. یکی از دلایل خالی بودن این فرم تنظیم IP ثابت برای کامپیوتر یا لپ تاپ است. دلیل دیگر نیز می تواند معیوب بودن یکی از سخت افزارهای شبکه باشد.
جمع بندی
Leave A Comment